8 Haziran 2011 Çarşamba

2. Sene-i Devriye'mizde BODENSEE'deydik...

Ne zaman gittik, gezdik, gördük : 07 - 08 Agustos & 31 Ekim 2010

Summary: Bodensee is the 3rd biggest lake in Europe and located between 3 countries; Germany, Austria and Switzerland. In summer months, lots of hotels and pensions are full of tourists who want to enjoy fabulous view of the lake, nature and the sunny weather. Especially during school holidays it's nearly impossible to find anywhere for accomodation in the last minute. In German shores; Konstanz, Meersburg, Unteruhldingen, Überlingen, Friedrichshafen and Lindau are highly recommended to visit.                                                                                        


Bodensee'yi ilk duyduğumda, büyüklüğünü ve üç ayrı ülkeye sınırı olmasını şaşkınlıkla karşılamış, nasıl bir yer olduğunu bir türlü gözümde canlandıramamıştım. İlk seyahatimizde durduğumuz yerden karşı kıyıları görmeye çalışırken anladım büyüklüğünü. Avrupa'nın 3. büyük gölü olarak Bodensee (Konstanz Gölü) bu kadar uçşuz bucaksızsa, Avrupa'nın en büyük gölü Balaton kim bilir nasıldır, merak ediyorum...Karşısına geçip "Balaton" sen mi büyüksün ben mi desem güler herhalde:)
Saka bir yana Bodensee; Avusturya, Almanya ve İsviçre'nin tam ortasında yer alıyor. Suyu oldukça temiz, yüzmeye ve hatta içmeye de müsait. Öyle ki Almanya'nın Baden Würtemberg eyaleti olarak musluk suyumuz bu gölden temin ediliyor.
Bodensee Haritasi


Bodensee'yi birkaç kez ziyaret ettik; hem de farklı kıyılarından, ve farklı zaman dilimlerinde... En güzel ve cıvıl cıvıl mevsimi tabi ki yaz... Ancak yazın otel ve pansiyonlarda son dakika yer bulmak nerdeyse imkansız, hele okul tatillerinde çok daha zor. Planlı programlı olmak da fayda var.

İlk Bodensee ziyaretimizi kışın Aralık ayında yapmıştık. Oldukça soğuk ve dondurucu bir geziydi. Almanya kıyısındaki Lindau ve Avusturya kıyısındaki Bregenz'deki noel marketlerini dolaşmıştık.
Ikinci seferimiz Agustos ayindaydi, ve bu yazinin asil nedeni olan evlilik yildönümümüzde yani 8 Agustos'ta:)


İkinci seferimiz 2. evlilik yıldönümümüzde yani 8 Ağustos 2010'daydı:) Seyahatimize baslamadan önce, bu kadar büyük bir gölün hangi kıyısında ve hangi bölgesinde kalacağımızı seçmek başta oldukça zor oldu. Aslında bir süre sonra seçme şansımız olmadığını anladık. Nereye baksak hangi oteli, hangi pansiyonu arasak doluydu. En sonunda şansımız yaver gidip bir pansiyonun yedek odası olduğunu öğrenince atladık arabamıza ve 1,5 saatte Hagnau'daydık.


Pansiyona yerleşir yerleşmez akşam yemeği için çevredeki yakın yerleşim yerlerinden Überlingen'e gittik. Internette tavsiye edilen bir balık restoranina gitmekti amacımız, ama sadece ismine bakıp adresini tam almadığım için, yani eksik bilgi edinimi nedeniyle ne yazık ki restoranı bulamadık. Biz de bir yunan restoranını gözümüze kestirip orada Bodensee balıklarının tadına baktık. Ayrıca Überlingen’de sahilde yürümek güneşin batışını izlemek de çok zevkliydi.


Ertesi gün ise Unteruhldingen'de yer alan Pfahlbauten, ingilizce "pile dwellings" yani gölün üstünde yer alan kazık temelli evleri görmeye gittik. Burasi bir açıkhava müzesi ve bulunan Taş-Bronz devrine ait bulgular ışığında yapılar tekrar oldukları yerde, aynı şekilde inşa edilmiş. Her evde rehberler ayrı ayrı konseptleri anlatıyor. Mesela bir tanesinde o dönemdeki avcılık teknikleri anlatılıyorken, bir başkasında oymacılık ya da ateş nasıl yakılıyordu  gibi merak edilen konulara ışık tutuluyor. Oldukça güzel ve etkileyici bir müze, yolu Bodensee'ye düşenlerin mutlaka bu müzeye de uğramasını tavsiye ederim..
 
Son Bodensee gezimiz ise geçen sene sonbahardaydı. Ve Bodensee hakkında öğrenmemiz gereken bir gerçekle yüzleştik:) Deneyimle sabittir ki sonbaharda Almanya'nın güneyinde birçok yerde güneş varken, Bodensee'de sisten göz gözü görmüyormuş ki, birde güneşi görsün:) Bizim de güneşi ararken Bodensee'ye gidişimiz ayrıca kötü bir deneyimdi.
İlk gittiğimiz destinasyon Konstanz oldu. Konstanz Bodensee bölgesindeki en büyük Alman şehri.


Konstanz çarşısında gezinip temiz havayi içimize çektikten sonra feribotla gölün karşı kıyısındaki Meersburg'a geçip orada kalmaya karar verdik. Meersburg da Bodensee çevresinde görülesi yerlerden; eski sokakları, kalesi ve göle tepeden bakan manzarasıyla oldukça keyifli bir yer. Akşam tabi ki Käse Spätzle (peynirli alman makarnasi) ve  şarap keyfinden sonra sahilde sıcak çikolata ile günü kapadık. Temiz havadan olsa gerek ertesi sabah daha kahvaltı saati başlamadan uyandık ve yine sahilde yürüyüşe çıkıp biraz şehri fotoğraflayalım istedik... Ancak kuşlar ve bizden başka sokaklarda neredeyse kimse yoktu:)





Bodensee (Konstanz Gölü) gerçekten çok büyük bir göl ve tüm çevresini tek bir seferde gezmek oldukça zor. Dolayısıyla biz de gölün çevresindeki gezilecek yerleri zaman dilimlerine böldük. Daha  gidip göremediğimiz İsviçre kıyıları, Almanya’da Friedrichshafen ve Insel Mainau var.

Ayrica Bodensee çevresinde çok güzel bisiklet rotaları mevcut. Kendi başınıza bu rotaları takip edebileceğiniz gibi turlarla da gidebiliyorsunuz. Hatta turlar sizin yerinize eşyalarınızı alıp akşam konaklayacağınız otele kadar götürüyor, size düşen sadece pedallamak:)

veee son olarak evlilik yildönümü hediyemiz, bu bebekler simdi evimizin en güzel yerini süslüyorlar. Senin Bebeklerin'e cok tesekkürler bizi bu kadar güzel yansittigi icin...

5 yorum :

  1. Yazılarınıza genel anlamda göz attım ve oldukça bilgilendim. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Saygılar www.sivas.im

    YanıtlaSil
  2. Sivas, cok tesekkür ederiz, bizi cok mutlu ettiniz...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba
    onumuzdeki hafta bende konstanza gidecegim konstanz merkezli olarak cevre ulkuleri gezme konusunda nasil bir rota onerirsiniz
    ailemlegeziyorum.blogspot.com acemi bloguma sizide beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Gezinizde arac kiralamayi düsünüyor musunuz, yoksa toplu tasimayi mi tercih edeceksiniz? Bunu soruyorum cünkü bizim bu bölgeye gezilerimiz genellikle kendi aracımızla oluyor, o nedenle size önereceğim yerler arasındaki toplu taşıma imkanlarını çok da iyi bilmiyorum.
      Bodensee gölüne yakın olan İsvicre'deki Ren şelaleleri, Zürih ve Basel İsviçre'de tercih edilebilir. Almanya'da henüz görmediyseniz Freiburg'u şiddetle tavsiye ederim. Bodensee etrafında Almanya'daki görülecek yerleri bu yazıda paylaştığım icin tekrar yazmıyorum. Ayrıca Füsen trafındaki masal satosu Neuschwanstein da araç kiralaniyorsa ziyaret edilebilir. Avusturya'da ise Bregenz dısında Bodensee'ye yakın destinasyonlari ne yazik ki cok iyi bilmiyorum. Umarım bu bilgiler geziniz icin yardımcı olabilir. Başka sorunuz olursa özelden mesaj atarsanız daha detaylı yardımcı olmaya çalışırım.
      Önümüzdeki hafta Salı gunüne kadar sınırlı internet erişimim olacak ama sonrasında bloğunuzu ziyaret edeceğim...
      İyi geziler diliyorum

      Sil
  4. Bu hafta oğlumuzla beraber bodensee ye gidicez yazılarınızı çok bilgilendirici buldum ve gexi rotamızı buna göre çıkarttık teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...