22 Kasım 2013 Cuma

Kışın keyifli anları: NOEL PAZARLARI

(alm:Weihnachtsmarkt tür: Noel)
Foto: in.Stuttgart / Stuttgart-Marketing GmbH
Hiç unutmam iş hayatına atıldığım ilk yıllardı, kurban bayramı kara kışa denk gelirdi o zamanlar. İş hayatının yoğun temposundan yorgun düşmüş hemen herkesin tek keyfi, bayram tatilini fırsat bilip Avrupa’ya kaçmaktı. Herkes döndüğünde fotoğraflara bakılırdı, ama fotoğraflarda neredeyse arkadaşınızı bile seçemezdiniz. Zira dondurucu soğukta bir tek gözler görünecek kadar sarınmış arkadaşınızın ya gözlerini çok iyi tanımanız ya da gardırobunu biliyor olmanız gerekirdi. O zamanlar da, daha sonra ansızın o soğuklarda yaşamaya başladıktan sonra da savunduğum tek bir şey vardı. O da "Avrupa’ya kışın gitmeyiniz efendim (orta ve kuzey Avrupa için geçerli)". Avrupa’nın ilkbaharı, yazı, sonbaharı pek güzeldir, ama kışı soğuktur işte. Kışın neden ısrarla donmak istersiniz ki? Sonradan düşününce evet pek tabi kışın da gidilebilir dedim kendi kendime. Avrupa’yı kışın da güzel gösteren en azından donduğunuza değecek bir takım aktiviteler var elbette. Örneğin Noel hazırlıkları ve Noel pazarları…

Türkiye’de yılbaşı öncesi ışıklandırmalar ve eğlenceler de öyledir ya, içleri ısıtıverir. İşte Noel pazarları da Avrupa'da yaşayanlar için böyle. Noel’den dört hafta önce teker teker açılmaya başlayan noel pazarları bir taraftan da Hıristiyanlar için telaşlı bir dönemin başlangıcıdır aslında. Daha önce Sırtçantalılar portalı için yazdığım bir Noel pazarı yazısında bu dönemi şöyle özetlemişim:
Kasım ayı sonunda, Advent ile başlayıp Noel’e kadar uzanan süre, Hıristiyan alemi için önemli bir dönemdir. Noel'den dört hafta önce başlayan bu dönemde, önce en görkemli halleriyle Noel ağaçları süsler Avrupa meydanlarını, sonra el sanatlarının, yerel yiyecek ve içeceklerin sergilendiği Noel pazarları kurulur. Yazı uzun uzun yaşayamamış Orta ve Kuzey Avrupa insanının, birden sonbaharın hüznüne, hemen ardından da ansızın gelen soğuk ve puslu havalara katlanabilmesini sağlar, rengarenk ve keyifli Noel Pazarları. Böylece en az ışıklar kadar insanın içini ısıtan, Noel pazarlarının olmazsa olmazı, tarçın ve karanfilli sıcak şarap kokusu sarar meydanları.
Tam da bu dönemde Avrupa şehirlerini ziyaret eden herkes mutlaka hayatında bir defa olsun bir Noel pazarını ziyaret etmiştir. Ama zaten bir kaç şehirde gezdiyseniz hepsi sıradan ve aynı eğlenceler gibi gelmeye başlayabilir size. Hemen yılmayın, çok eğlenceli keyifli konseptler de var. Ben size Stuttgart ve çevresindeki hatırı sayılır keyifli Noel pazarlarını ve kış aktivitelerini anlatmak istiyorum.

Buyrunuz işte bizim favori listemiz:

Wintertraum Das Eismärchen 

Stuttgart, 18 Kasım 2015 – 1 Ocak 2016

(alm: das Eismärchen tür: bir kış masalı)
Foto: Serap Sarıdoğan / Gezgindir Gezenin Adı
Wintertraum küçük çaplı bir kış masalı, bir nevi Stuttgart’ın kış eğlencesi. Her sene Kasım ayının başında, Stuttgart’ın en ünlü meydanı Schlossplatz yani saray meydanının bir köşesinde kuruluverir. Wintertraum kuruluyorsa kış yüzünü göstermeye başlamış ya da başlayacak demektir. Soğuklar kapının önündedir önünde olmasına ama fonda Frank Sinatra’nın sesiyle buz pateni yapan, sıcak şaraplarını yudumluyan hiç kimse de soğuğa aldırış etmez. Çünkü sonbahardan kışa geçişi bir nebze olsun yumuşatır şehir merkezine kurulmuş bu ışıl ışıl etkinlik.


Her sene Kasım ayının başında açılan Wintertraum 1 Ocak’a kadar Schlossplatz’da ziyaretçilerini ağırlıyor. Noel pazarları Noel öncesinde birer birer kapansa da, yılbaşı üzeri ziyaretlerinizde Wintertraum Stuttgart Schlossplatz meydanında sizi bekliyor.

Daha fazla bilgi için:  http://www.wintertraum-stuttgart.de/

 

Stuttgart Noel Pazarı

Stuttgart, 25 Kasım – 23 Aralık 2015   
 
Foto: in.Stuttgart / Stuttgart-Marketing GmbH
Baden Württemberg eyaletinin başkenti Stuttgart, baş şehir olmanın şanıyla görkemli ve oldukça geniş alana kurulu bir pazara ev sahipliği yapıyor. Şehrin en ünlü meydanlarında kurulu 290 stantlı Stuttgart Noel Pazarı, neredeyse tüm şehir merkezini kaplıyor ve böylece tüm ziyaretçilerine bayram havasını yaşatıyor.

Foto: in.Stuttgart / Stuttgart-Marketing GmbH
Otomobilin başkenti olarak bilinen Stuttgart soğuk havaya rağmen Noel pazarı ile içleri ısıtmaya yetiyor. Sizeyse yolunuzu Stuttgart’a düşürerek, bayram çoşkusuna eşlik etmek ve stantlardan yayılan müthiş kokular eşliğinde görsel ve lezzetli ziyafetler çekmek kalıyor. 

Daha fazla bilgi için: http://www.stuttgarter-weihnachtsmarkt.de/  

 

Esslingen Ortaçağ ve Noel Pazarı

Esslingen, 24 Kasım – 22 Aralık 2015     
 
Foto: Esslinger Stadtmarketing & Tourismus GmbH (EST)
Esslingen Noel Pazarı’nı farklı kılan ise pazarın Ortaçağ konseptiyle kuruluyor olması. Bu pazarda Ortaçağa dair herşey; geleneksel lezzetler, kıyafetler, sanat ve eğlenceler günümüzde tekrar hayat buluyor. Geleneksel Ortaçağ kostümleri içerisinde zanaatkarlar kurulan stantlarda, yüzlerce yıl öncesi demir ustaları gibi körüğü ateşleyip, demir dövüyor. O dönemin kıyafetlerini giyen zanaatkarlar, sepetler örüp, gümüşlerini işliyor, keçeden şapkalar yapıp, cam sanatlarını sergiliyorlar. Dahası bunların hepsini Ortaçağda kullanılan araç ve gereçler yardımıyla yapıyorlar. Bir tarafta zanaatkarlar bu hünerlerini gösterirken diğer tarafta da ateş gösterileri yapılıyor, şarkılar söylenip şiirler okunuyor.
Foto: Esslinger Stadtmarketing & Tourismus GmbH (EST)
Ziyaretçilerini etkisi altına alan bu etkinlikler, bir film dekorunun içerisindeymişsiniz hissini yaşatıyor. Sanki Ortaçağ tüm canlılığı ile gözünüzün önündeymiş gibi.

Esslingen Ortaçağ Pazarı, uluslararası bir ünü olmasa da, Almanya içerisinde oldukça meşhur ve önemli sayıda ziyaretçi alıyor. Kasım sonu ile Noel arasında Almanya’ya yolunuz düşerse rotanızı Esslingen’e çevirmeyi de unutmayın. İlginç bir Noel deneyimi edineceğinize eminim.


Esslingen, 20 dakikada bir gerçekleşen metro seferleri (S1) ile Stuttgart'a 15 dakika mesafede...

Daha fazla bilgi için: http://tourist.esslingen.de/servlet/PB/menu/1290650_l2/index.html

 

Ludwigsburg Barok Noel Pazarı 

Ludwigsburg, 24 Kasım – 22 Aralık 2015   
   
Foto: Stuttgart-Marketing GmbH
Stuttgart ve çevresinde neresi gezilir derseniz, Ludwigsburg mutlaka ilk akla gelecek yerlerdendir. Sadece Stuttgart’a yakın olması nedeniyle değil elbette, aynı zamanda kraliyetin Stuttgart’tan önceki rezidansı olması ve muhteşem barok yapısıyla, saray ve bahçeleriyle ünlü olmasından ötürü. Öyle ki barok şehri olarak bilinen Ludwigsburg her sene Eylül ayında rengarenk Venedik festivali ile sonbaharı hatta Venedik’i Almanya’nın güney batı ucuna getiriyor. Karnaval havasını bir kenara bırakıp kışa gelecek olursak, bu barok şehrinin Noel pazarı da adına yakışır bir şekilde barok atmosferinde ve ışıklandırılmış melek kanatlarının altında geçiyor. Almanya’nın en güzel Noel pazarlarından biri olan Ludwigsburg Barok Noel Pazarı’nı Stuttgart ve civarına gerçekleştireceğiniz gezinizde listenize eklemeyi unutmayın.
Foto: Ludwigsburg Tourist Information
Ludwigsburg'a Stuttgart'tan ulaşmak da çok kolay. İki şehir arasındaki mesafe, metro (S4,S5) veya tren (Regiobahn) ile 10 ila 15 dakika arasında sürüyor...
 
Daha fazla bilgi için:
http://www.ludwigsburg.de/,Len/Home/Tourism/Baroque+Christmas+Market.html  

 

ChocolART – Çikolata Festivali 

Tübingen, 1 – 6 Aralık 2015
  
Foto: ChocolART / PR Agentur RSPS
Tübingen, Stuttgart’ın güneyinde, eski bir üniversite şehri. Ortaçağdan kalma mimarisi, daracık sokakları, içinden geçen Neckar nehri ve kanalları ile keyifli bir şehir. Öyle sanıyorum ki içinden nehir geçen ve köklü üniversitelere ev sahipliği yapan şehirlerin genel atmosferi keyifli ve büyüleyici oluyor. Tübingen ise bunu en iyi yansıtanlardan. Tübingen şehrinin bir noel pazarı var elbette, hem de diğer klasik pazarlardan ayrışan, kendine has dekorasyon süslemeleri ve stantları ile ön plana çıkan bir noel pazarı. 11 - 13 Aralık’ta kurulan bu Pazar, büyük şehirlere kıyasla daha kısa yani sadece 3 gün sürüyor. Benim asıl size Tübingen’le ilgili önereceğim bir başka festival olan ChocolART yani Çikolata festivali.
Foto: ChocolART / PR Agentur RSPS
Almanyanın en büyük çikolata festivali olan ChocolART’ta, Almanya ve dünyanın en önemli çikolata üreticileri ve ustaları bir araya gelerek Tübingen’in eski şehir atmosferinde bir hafta boyunca çikolata severlere hem görsel hem de lezzetli ziyafetler çekiyor. Peki nasıl giderim diyorsanız, Tübingen’e ulaşmak çok kolay. Stuttgart tren garından tren ile yaklaşık 1 saat mesafede.

Daha fazla bilgi için: http://www.chocolart.de/  

 

Europapark 

Rust, 28 Kasım 2015 - 10 Ocak 2016
  
Foto: Europapark
Almanya’nın en büyük eğlence parkı Europapark da bu şenlikli dönemi boş bırakmayıp Noel zamanında kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Europapark özellikle kar sevenler ve çocuklu ziyaretçiler için kışın dikkate alınabilecek eğlenceli bir alternatif .
Foto: Europapark
Daha fazla bilgi için: https://www.europapark.de/lang-en/Park-und-Attraktionen/Winter-im-Europa-Park/c1126.html

Bizim favorilerimiz dışında Stuttgart’a yakın olup ayrıca ziyaret edilebilecek pazarlar ve tarihleri ise:  
  • Baden Baden Christkindelsmarkt, Baden Baden 23 Kasım – 30 Aralık 2015
  • Heidelberger Weihnachtsmarkt, 23 Kasım – 22 Aralık 2015
  • Märchenhafter Weihnachtsmarkt, Calw 26 Kasım  2015
  • Königlicher Weihnachtsmarkt, Burg Hohenzollern – 27 – 29 Kasım  & 04 – 06 Aralık 2015

Eğer sizin de çok keyif aldığınız, farklı konseptlerde noel pazarları veya kış aktiviteleri varsa aşağıdaki yorum bölümünde paylaşmayı unutmayın.  
 

6 yorum :

  1. Stuttgart´ta yasayan Türk asilli bir vatandas olarak Noel bayrami tadindaki güzel resimleriniz ve aydintatici bilgileri aktardiginiz icin sizlere tesekkür ederim. Tüm hiristiyan aleminin bayrami simdiden kutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz icin asil biz tesekkür ederiz.

      Sil
  2. Ama burası tam benim hayalimde ki gibi , bayıldım .

    Her karesi her detayı harika .

    Bu sene gecti artık , insallah seneye kısmet olur :)

    Pelince

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevecegini biliyordum:) Kesinlikle Noel zamani rüya gibi oluyor buralar, soguga ragmen hem de:) Bazen de mucizeler oluyor mesela siz Istanbul'da karla bogusurken biz günlerdir günesin keyfini cikariyoruz.
      Seneye bekliyorum:)
      Sevgiler,
      Serap

      Sil
  3. Noel ruhunu pazarlarla pekiştirmek harika bir seçenek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle harika bir kis aktivitesi... Havalar henüz sogumasa da sicak sarap kokulari sarmaya basladi buralari, noel pazarlari da teker teker acildi mi tamamdir;)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...