22 Mayıs 2015 Cuma

The Wrinkles of The City, ISTANBUL by JR

Kolajı oluşturan fotoğraflar instagram/JR hesabından alıntıdır. Fotos by JR
Duyduk duymadık demeyin, İstanbul sokaklarında sanat var. JR şu sıralar IST.Festival kapsamında İstanbul’da ve fotoğraf tutkunlarını, sokak sanatı meraklılarını, macera perestleri ilgilendiren güzel bir projeye imza atıyor.

JR kimdir?


Şu anda o da kim? diyor olabilirsiniz ya da belki siz de çoktan JR’dan haberdar olmuş, hayranlıkla işlerini izliyorsunuzdur. Bilmeyenler için JR Fransız sokak sanatçısı ve fotoğrafçı. Kariyerine Paris duvarlarına graffiti yaparak başlıyor. Daha sonra Paris metrosunda bulduğu bir fotoğraf makinesiyle kendine farklı bir yol çiziyor. Duvarlardan yine de vazgeçmiyor, ama boyamıyor da, fotoğraflarını duvarlar vasıtasıyla geniş kitlelerle paylaşıyor.

Paris varoşlarında gençliği fotoğraflayıp duvarlara yapıştırdığı ilk projesi önce duvarlardan kaldırılıyor ama sonra yaptığı iş farkedilip belediye binası yakınlarında görücüye çıkıyor. Böylece sanatı yasallaşmaya başlıyor. 2007 senesinden itibaren pek çok projeye imza atıyor. Her yaptığı işte de toplumun sorunlarına bir yerlerden dokunuyor, hep anlamlı, hep etkileyici işler yapıyor.

İsrail ve Filistinli pek çok meslek sahibinin fotoğraflandığı portre projesi Face to Face, Gazze duvarı ve bir çok şehirde evlerin kapılarına yapıştırılmış.


Baden Baden'deki JR sergisinden "Face to Face"

Beni en çok etkileyen projelerinden bir tanesi Women are Heroes olmuştu. Çoğu uyuşturucu ve şiddet mağduru kadını fotoğrafladığı projesi, ilk olarak Brezilya’da Morro de Providencia’da evlerin üzerlerine yapıştırıldı. Sonra Kenya, Kamboçya, Hindistan gibi şehirlerde de devam etti.

Fotografin orjinali JR'a ait biz sergide fotograftan fotografini cekmistik :)
Projeden neden bu kadar çok etkilendiğimi eminim siz de aşağıdaki linke tıklayarak videoyu izleyince anlayacaksınız.

Women are Heroes -Video

The Wrinkles of The City, Istanbul



Yani şehrin kırışıklıkları... JR’in bir diğer projesi. Los Angeles ve Berlin’in de içinde olduğu pek çok şehirde eski kuşakları yeniyle buluşturdu bu güne kadar. Şimdi sıradaki şehir ise İSTANBUL .

Bir süre önce JR instagram hesabında (instagram/jr) İstanbul için bir proje üzerinde çalıştığını duyurmuştu. Unframed projesini  Baden Baden’de görmüş olmama rağmen İstanbul’da olacak bir proje beni çok heyecanlandırmıştı ki, İstanbul seyahatimizin son iki gününde projenin Fener-Balat sokaklarında ve Haliç boyunda hayata geçtiğini öğrendim. Tesadüfen bu bölgenin gezi planlarımızın içinde olmasına rağmen ne yazık ki vakit ayıramadık. Ne kadar kahrolduğumu anlatmam mümkün değil. Ama siz mutlaka gidin görün. Eminim fotoğraflar bir sonraki İstanbul seyahatime kadar beni bekleyeceklerdir :)

JR’ın instagram hesabından gördüğüm kadarıyla, fotoğrafları Tarlabaşı, Fener-Balat, Mahmutpaşa ve eski Haliç Tersanesi duvarlarında bulabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için instagram/jr hesabını takip etmenizi ya da #wrinklesofthecity #istfest hashtaglarini incelemenizi tavsiye ederim… 

Unframed Project, Baden Baden


Tanınmış ya da tanınmamış fotoğrafçıların fotoğraflarının duvarları süslediği Unframed projelerinden bir tanesi, geçen sene Baden Baden’de gerçekleşmişti. Bizim JR ile tanışmamız da bu vesileyle oldu. Duvarlarda olduğu kadar Frida Burda Müzesi‘nde de JR’in daha önce yaptığı projeler ve fotoğraflarına yer verilmişti.

Unframed Project, Baden Baden, Almanya
Unframed Project, Baden Baden, Almanya
Unframed Project, Baden Baden, Almanya

Ben şimdilik eski fotoğraflarla hasret giderirken, iyisi mi siz İstanbul’da yaşayan sevgili dostlar atın kendinizi sokaklara… Yaşadığınız şehri keşfetmekten güzeli yok…

Sokakta sanat var kaçırmayın…

1 yorum :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...